hur jag kommer upp ur ångesthålen och fyller på med energi – del 1

Min dagliga utmaning är att hushålla med den mängd energi som jag tilldelats för dagen samt att undvika att falla ner i olika ångest- och depphål. Det är svårt eftersom varje dag förstås ser olika ut; både vad gäller händelser, men också inuti mig. Ibland, speciellt om jag sovit bra och fått göra saker i min takt, så lyckas jag undvika de där svarta hålen och har energi kvar enda in på kvällen. Men ofta går jag på någon nit av något slag och energin rinner ur mig som om man drog proppen ur en vask. Eller så trillar jag ner i ett sånt där hål. Oavsett vad så är jag beroende av tricks för att komma upp igen och ladda på med energi. Här är några av mina bästa:

IMG_4242web

1. Läs kärleksfulla sms. Jag screenshotar meddelanden som gör mig glad och sparar i en speciell mapp på mobilen. När jag behöver, sätter jag mig ner och läser igenom ett par stycken.

havet-web

2. Ta en lång promenad på en tyst plats. Min hjärna blir väldigt lätt trött nu för tiden. När det börjar bli för mycket för den visar den det på olika sätt, men ett vanligt är att mina sinnen blir irriterade. Jag blir ljudkänslig, ögonen börjar flimra eller så börjar allt lukta väldigt starkt och jag mår illa. Då brukar det vara bra att gå iväg till ett lugnt och tyst ställe och bara promenera rakt fram i min egen takt. Då och då stannar jag, blundar och andas en stund.

minimalism-web

3. Se en inspirerande dokumentär. Det är tufft att vara sjukskriven och känna sig begränsad av sin egen kropp, speciellt om man varit väldigt aktiv innan. I början av min sjukskrivning kunde jag ofta vara orolig över att jag aldrig skulle kunna leva ett liv som jag var nöjd med igen. Då kan det vara bra att läsa eller höra om folk som lever på andra sätt än vad som är norm här i västvärlden; för att öppna upp för andra möjligheter och syner på vad som är ett värdefullt, lyckligt liv. Jag blev till exempel sjukt peppad av tankarna och idéerna i dokumentären Minimalism: A documentary about the important things (finns på Netflix).

IMG_3967-web

4. Sminka dig snyggare än vad du känner dig. Som utmattad med depression och sömnstörningar är det lätt att se lika vissen ut som man känner sig. Tur då att det går att måla över! Jag använder ofta det här knepet om jag är tvungen att gå på något eller försöker tvinga ut mig själv på något socialt (vilket jag väldigt sällan är sugen på initialt). Folk tror att du mår bättre än du gör eftersom de nattsvarta ringarna under ögonen är concealade och du slipper svara på frågor om sjukdomen hela kvällen. Dessutom känns det lite bättre att se sig själv i spegeln.

FullSizeRender-web

5. Sitt och lyssna på någon annan. Det kan vara skönt att slippa tänka på sitt eget elände en stund. Sätt dig med någon du tycker om och låt hen prata på om sitt. Du behöver inte tänka ut massa råd. Oftast räcker det med att bara vara där och lyssna.

IMG_8189(1)web

6. Unna dig en jättestor kaffe som nån annan gör åt dig. Snabbt och effektivt knep jag använder när jag är på bristningsgränsen: jag går till närmaste kaffebar och ber om en riktigt stor cappuccino. Sen sätter jag mig på en så vacker plats som går att finna för tillfället (finns ingen så ställer jag mig bara i ett soligt hörn och sätter på en bra låt i lurarna) – och så dricker jag. När kaffen är slut brukar jag alltid må lite bättre.

IMG_3489web

7. Vila om du behöver. Jag är sjukt dålig på att tillåta mig att vila när jag känner mig trött. För vuxna vilar inte på dagen. Skit i vad samhället och folk i din närhet har tutat i dig och gå och lägg dig en stund om du är trött. Lyssna på kroppen och gör som den säger för en gångs skull.

IMG_3379web

8. Skjut fram saker. Prestationsknarkaren här skjuter ogärna upp saker, men att fylla sina dagar med meterlånga listor med saker som borde göras är ingen bra medicin mot utmattning. Bättre att göra en sak i taget och göra den saken ordentligt. Bra inspiration är dokumentären Happy people (finns på Netflix).

IMG_2537web

9. Läs en bok. Tyvärr har jag fått flera kognitiva svårigheter av utmattningen, varav en är att jag har svårt att koncentrera mig längre stunder. Jag har också svårt att läsa lite mer komplicerad text. Detta är en sorg för en gammal bokmal som jag, men det ska visst gå att öva upp så man får ha tålamod. Är det mycket i huvudet eller kroppen är uppe i varv tycker jag det hjälper att tända ett ljus, dra en gosig filt över sig och läsa i en vanlig pappersbok – även om det kanske bara går i några minuter.

leriga_haender-web

10. Jobba med jord. Följ med ut till en kompis landställe och hjälp till i trädgården. Att arbeta med händerna och kroppen är en skön avlastning för en överarbetad hjärna. Dessutom – är du liksom jag prestationsberoende, så är att gräva upp rabatter i jord ungefär det bästa du kan göra: det går inte att misslyckas med. Jorden blir liksom uppgrävd förr eller senare oavsett vad för teknik du använder och millimeterprecision gör ingen nytta i en rabatt.

blaabaerspannkaka-web

11. Ät något du längtat efter. Laga själv eller be någon annan laga en maträtt du inte ätit på länge.

havregroet-web

12. Släpp alla måsten. Lugn, det är inte för alltid, men bara IDAG kan du väl unna dig att göra något du faktiskt känner för. En utmattad prestationsqueen vill vara duktig och väljer gärna städa framför ta en öl med en vän. Men gör ett undantag och känn efter i kroppen vad som skulle vara kul eller skönt. Tvätt och dammsugning och mathandling får vänta. Det kan få vara smutsigt idag och havregrynsgröt är också middag. Idag får hälsan gå först.

2 reaktioner till “hur jag kommer upp ur ångesthålen och fyller på med energi – del 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s